Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2013 08:45 - България - демократична съставна част на ЕС?
Автор: goblenka Категория: Политика   
Прочетен: 773 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Отново е събота. Събота, неделя - уйкенд е! Модерен израз! Но, това е време не просто за разпускане, а и за равносметка и подготовка за новата седмица. От къде ли да започна?
  Може би от студентската стачка и отношенията, и коментарите.... Дали мнозинството, или малцинството имат думата, когато става дума за качествена промяна? Не знам вие какво мислите, но мнозинството не е способно на качествени революции. В която и област да погледнем, все са правени от малцинство, или единици. Ако не са били те, все още да сме в пещери и да си мислим, че Земята е плоска, а Слънцето се върти около нея!
  Може би, от протестите на животновъдите? Много хора, не заети с такава работа, но пък, потребители на тяхната продукция ги осъждат! Първо, не може да съдиш, като не познаваш проблема! Второ, не е лошо да подкрепяш, за да бъдеш подкрепян! Ако имаш съмнения, питай, ще ти обяснят за какво протестират.
  А, може би, за лекарското недоволство? Проблемът " Здравеопазване" се роди през 2001. Тогава здравните заведения станаха търговски дружества, въведе се здравното осигуряване и една добре работеща система се разби. Да беше само тя! Сега се оправдават, че здравето не е без пари! Разбира се! И преди не е било без пари! Но ги плащаше бюджета, който се пълни от всички, без изключение! Не е както сега, да се плаща от бюджета на НЗОК! Ама, плащали евтино труда на здравните работници! Не можеше ли да се поправи това, вместо да се разбива системата и да се лишават от конституционното си право на здраве и адекватно заплащане на труда толкова много хора? Ама, неосигурените точели касата? Не мисля! Неосигурените не се приемат, преди да си платят и то на свободни цени! Даже в спешна помощ им искат пари! Богатите неосигурени ходят при " видни специалисти", или в чужбина! Касата се точи от държавата, която не внася пълни осигуровки на подопечните си. А, те са много! Държавни служители, безработни, с право на обезщетение, пенсионери, деца... Лекарите и доставчиците на лекарства, техника и консумативи имат картелни отношения. Лекарствата, плащани от касата в пълен размер, или частично също са доста по-скъпи от тези, в други страни. Така се източва касата и бюджетите на болниците. Но, защо пък да не са вкара напрежение и омраза сред населенето? Да не се занимава с истинските проблеми!
  Дали, пък, да не поговорим за бежанците? Те бежанци ли са, емигранти ли, нарушители ли, или всичко това? Как да се отнасяме към тях? Като към жертви, или като към престъпници? Дали и тук не трябва да посоча институциите и да кажа: Виновни сте! И спрямо имигравните, и спрямо народа! Дали да не ги обвиня и за нападението над Вики, и за нападението над Али /17 годишното сирийче/, и за нападението над цветнокожият българин вчера? Дали да не ги обвиня заради новата бизнес ниша: прехвърляне от един бежански лагер в друг, уж, по-добър? Защо не? Мисля, че ще съм права!
 Гореща тема е и оставката на Бисеров, задействалата се държавна машина срещу него / защо чак сега? / и многото хипотези за случващото се с него? Да! Бисеров отдавна трябваше да е " интересен" за институциите, но е висш държавен служител и висш партиен функционер от години! Преминал е през Парламенти! И, институциите са си траели! Защо сега са се раздвижили? Някои не обръщат внимание на казаното от Осман Октай по темата, но той много добре навързва нещата и смятам, че е прав! Тече преструктуриране на задкулсието, и в новата структура няма място за Бисеров и неговата мрежа! Наложи се и Доган да се дръпне назад. Вярно, с почести и с опция, да бъде отново бутнат на предна линия, но... За Бисеров, такава опция няма! Той трябва да се спасява по всякакъв начин, във всяко отношеине! И, не само той, а и всички останали, направили кариера чрез него! Днес, някак между другото, се обяви, че новорегистрирана компания иска да търгува на енергийния пазар. Чудесно! Трябва да имаме такъв пазар и той трябва да върти активна търговия! Но, има само една компания и в нейните акционери блестят Манчев, Цветан Василев, Пеевски... Трябва да се събере и подреди целия пъзел на деня и тематиката му, за да се видят нещата. Вместо това, занимават ни със скандали от битово естество, с глупави депутатски ежби... Един младеж удари камбаните и развя националния флаг в дом на Христос и беше уволнен! Нямало място в този дом за светски прояви и непослушание! Тук идва въпросът: Какво е БПЦ? Каква е нейната роля? Каква е нейната задача?
    Шарена седмица! Аз обичам шарените неща, но тази шарания е грозна! Една гротеска на демократична държава, член на ЕС! Той, ЕС, обвинил България, че е най-слабото енергийно звено на съюза! Мисля, че във всяко отоншение сме издънката на ЕС! Ето, Украйна ни обвинява заради Южен поток, Британия, заради мораториума за продажба на БГ земя на чужденци, но пък тя не си вдига мораториума за БГ граждани на нейния трудов пазар... Шенген остава... Питам: след като няма угодия, защо БГ не се опита да угоди на себе си? Не го е правила от 105 години! Не че 5 века преди това го е правила. Но, от 105 години има правото и задължението да го прави!


Тагове:   две,   ТРИ,   едно,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: goblenka
Категория: Политика
Прочетен: 141062
Постинги: 94
Коментари: 116
Гласове: 36
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930