Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2012 08:22 - Изгубената тема
Автор: goblenka Категория: Политика   
Прочетен: 691 Коментари: 0 Гласове:
0



  Преди около седмица пуснах нова тема и после не я открих. Постнах я и във фейсбук. Там остана само линкът, но като го отвориш - няма текст. Някаква объркация стана. Тогава разглеждах законодателната дейност от последните месеци и предстоящите избори. Не мога да възстановя темата, но ще щрихирам:
   В последните дейстия на правителство и парламент се откроиха:
Обещание за вдигане на Минимална Работна Заплата на 310 лева от 1.01.
Обещание за вдигане пенсиите от 1.04
Тотална забрана на тютюнопушенето на закрито
Нов общински данък в София - данък паркиране
Данък лихви
Данък хазарт
Виждате ли важното? Имаме две обещания, чието изпълнение е неясно и 4 вече решени ограничения. Да поговорим първо за тях.
  Тотална забрана за тютюнопушене на закрито. Много хора пригласят на правителството, че това било грижа за здравето на обществото и най-вече, за правото на непушачите да имат здраволсловна среда. Само преди година влезе в сила закон, за обособяване на зони за пушачи и непушачи в закритите обществени помещения. Това беше много скъпо и неосъществимо за малките заведения. Големите инвестираха и изпълниха изискването. Малките трябваше да изберат дали ще обслужват пушачи, или непушачи и да го упоменат още на входа. Сега, тия инвестиции отиват в боклука и всички стават места за непушачи. Аз съм непушач. Но имам глава и мисля. У нас повече от половината българи, да не кажа 2/3 от тях пушат. Това не е просто порок, а зависимост. Те къде ще я обслужват? Ако не я обслужват, изпадат в абстиненця и не са адвекватни на работното място, агресивни са. Не съзирате ли дискриминация спрямо 2/3 от населението? Уж било за тяхно добро! Ако си алкохолно, или наркозависим, има центрове, където да ти помогнат да се освободиш, или да преодолееш тази нужда. С цигарите трябва да се справиш сам. Тежко на обкръжението ти! Продължава производството и продажбата на тютюн и цигарени изделия! Можеш да си ги купиш на всеки ъгъл и то на солена цена. Тези изделия имат акциз и събраните суми трябва да влязат в бюджетите на ЗК и здравеопазването. Така че, тезата: вие пушите, ние ви плащаме лечението издиша. Да не говорим, колко непушачи умират от стрес. Стрес причинен от безработица, безпаричие, незачитане от чиновници и институции техните права и нужди, невъзможност да гарантирата на децата и близките си елементарните за бита неща: храна, подслон, облекло, отопление, лекарско пренебрежение... Така че, лицемерието е очевадно.
   Данък паркиране! Сега в София, утре в останалите градове! Защо трябва да има данък за паркиране, а не трябва да се гарантира място? Защо хората, живущи в синя зона няма къде да си приберат автомобилите? Защо трябва да са виновни, или да си плащат за това, че са се родили, или са свили семейно гнездо там? Нима, в останалите зони колите не са паркирани по улици и тротоари? Какво предлага общината срещу тези пари? Нови парко места? Гаражи? Нищо! Просто, тези хора трябва, или да си платят лукса, че живеят в централна зона, или да си премахнат колите, за да отворят места за приходящи и преминаващи. При положение, че има разнообразен, редовен и на често минаващ транспорт, питам, защо тия преминаващи трябва да изтласкат и лишат от лични превозни средства живущите там? Значи, те трябва да излязат от входа, да седнат в колата си и да слязат пред входа на съответното място, за което са тръгнали. Жителите на централна зона, обаче, трябва да дирят обществен транспорт, за да идат до колата си, или до работното си място, или да пътуват из страната. Това не е ли дискриминация спрямо тях? Аз така го възпримам. За мен, целта е да се съберат едни пари, а не да се очисти въздухът и да се освободи пространство в центъра.
  Данък лихви. Имало го по света, а тук го нямало. Много неща има по света, а тук ги няма. Уж, замисълът бил, да се раздвижат огромните частни спестявания и да се завърти икономиката! 600 000 работят за заплата до 5-600 лева. От тях поне половината работят за заплата зо 3-400 лева. Съответно, депозитите им са минимални. Как тези малки депозити ще завъртят икономиката? Има, разбира се и много големи депозити. Собствениците им не са като американците, например, да се гордеят с високия си данък. Те просто ще си разбият сумите в малки депозити, в разплащателни сметки, дебитни карти, ще ги изнесат в чужбина, където няма такъв данък, или ще ги обърнат примерно в злато. Ако искат да раздвижат икономиката, трябва да И създадат благоприятен климат, какъвто сега няма и да пуснат Държавни Ценни Книжа на борсата, с добра и необлагаема доходност. Така, хората, ще си спасяват депозитите, като купуват книжа, а събраните от тази продажба пари могат да съживят икономиката. Проблемът е, че сме в България. Тези сделки са дългосрочни, а унас няма сигурност в дългосрочен план.
  Данък хазарт. Май само този данък не ме дразни. Но, не мисля, че обществото ще усети ползите от него.
  Обещание за ръст в заплати и пенсии. Голяма дъвка. Единствената полза е, че ще си отчетат ръст в доходите. Всъщност ръст няма да има, защото инфлацията за тази година е над 11%, а пенсиите ще се вдигнат от април, до година с под 10%. Тези от 2011 и 2012 дори под 6%. А, до април, инфлацията колко ще стане? Определено ще надхвърли 12%. Това, че МРЗ ще стане от 290 на 310 лева не топли никого, защото тя е пожелателна. Ако работодателят каже, че не може да я плаща, с оглед запазване на работни места, никой няма да го принуждава. Като свалите данък и осигуровки от тия 310, колко ви остават? Сравнете, колко е необхдимият минимум за бедност и ми кажете, това заплата ли е, или социална помощ? Как това ще вдигне стандарта и покупателна спсобност на над 400 000 работещи? На още около 800 000 пенсионери, на около 400 000 социално слаби, получаващи помощи?/ Има едни от 42лева и 90 стотинки, по линия на заетостта. За да ги получиш, трябва да отработиш 14 дни по 4 часа обществен труд! За какво ли са осъдени тия хора?/ Като съберете цифрите, излиза, че над 1.5 милиона в трудоспособна възраст са бедни и бедстват. Как тези хора ще променят пазара? Ще го отпушат? Цифрите ми са приблизителни и взети от медиите. Към тях трябва да прибавим безработните. Обявени са 12% безработни. Отпадналите от регистрация ги вдигат до около 20%. Обезщетението едва ли надхвърля МРЗ. Вече няма картина на доходите. Има голямо черно петно!
  Голяма тема е и АЕЦ Белене. Да има ли, да няма ли, пък изобщо атомна енергетика да развиваме ли? Реферндум искат. Хубаво, но какви са въпросите, за да отговорим информирано и смислено? Аз бих питала: Знаете ли колко е платено до сега и още колко трябва да платим за да има АЕЦ Белене? Знаете ли какви ангажименти са поели България и Русия по този проект? Знаете ли, с колко и как ще се промени цената на тока, който плащате на касата? Ако знаете всичко това, искате ли да се довърши АЕЦ Белене? А, друга АЕЦ?
  Такива мисли има в главата ми, малко преди старта на предизборната кампания. И, понеже все още не е започнала, искам да дам безплатен съвет на състезателите: Замеряйте се с програми и политики, а не с компромати и обвинения! Когато ида на среща с кандидат, аз ще искам да ми представи ясна стратегия по най-тежката проблематика. Както е нужен бизнес план, за да получиш финансиране и партньорство, така и в политиката е нужна ясна програма, отразяваща нуждите и желанията на избирателите! Аз няма да избирам партия, или личност! Ще търся програма! Стратегия и то дългосрочна!


 


Тагове:   едно,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: goblenka
Категория: Политика
Прочетен: 140940
Постинги: 94
Коментари: 116
Гласове: 36
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930