Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Не написаната, спорната, отричаната история на българите. Първото появяване на името " българи",племената, породили се от тях...
Автор: goblenka Категория: Политика
Прочетен: 141061 Постинги: 94 Коментари: 116
Постинги в блога от Септември, 2013 г.
      Е, и?! Какво се случи през нея? Един човек, смлян от машината на деня ни превъртя и отне живот, за да получи проблема му внимание! В Парламента се заиграха на " тука има, тука няма". Една парламентарна група, ам блок, тръгна за Брюксел да дири своята правда и възмездие! В Сирия няма нахлуване на войски, но пък и няма мир. У нас, бежанците са проблем и той нараства.
      Бизнесмен, с умиращ бизнес убива банкова служителка и се предава! Какъв изверг! Горката жена! Всъщност: Горкият стрелец! Горката жена! Две жертви на една система! Система, която не се интересува от хората. За нея те са само източник на пари и блага. И, никой не може да се възправи срещу нея, защото няма да получи професионална помощ от никоя колегия, ако и това да е нейна работа. Банковата служителка е била инспектор. Не е била оторизирана да разрешава, или отказва кредити. Но, може би е наложила друга фирма за изпълнител, различна от тази, с която е работел човекът. Може би, това И е било наредено и тя го е изпълнила. Какво да каже, какво да одобри, е решавано от шефовете И. Но, за човека тя е била лесната мишена. Защо е трябвало да оцапа ръцете си с кръвта И, за да може някой да обърне внимание на проблема му? Защото на писмените му жалби, молби и сигнали никой не е обърнал! И, това не се припознава като проблем! А, човекът не е кой да е шушумига. Има бизнес. Какво трябва да направи един обикновен човек, в качеството си на физическо лице, ако остане без нищо? Фалира/ няма право на това / и машината на финансовия свят го захапе? Няма полезен ход! Никой не се вглежда как работи тази машина. Никой не се вглежда в живота и смъртта на тези, които са попаднали в нея. Ако някой реши да се бори и има основание, а много често имат такова, не срещат никакво внимание и помощ от служебно ангажираните органи. Всеки се дърпа. Този човек събра вниманието на всички, с цената на два живота и един бизнес! Едната смърт е физическа, а другата не е, но и в двата случая е смърт! И бизнесът му е вече мъртъв! Никой не може да се върне и да живее отново: нито стрелецът, нито банкерката, нито пък бизнесът на стрелеца. А, тези, до които той е писал, от които е търсил помощ и съдействие, те се пишат невинни! Сега си позволяват да съдят! Нямат притеснение да погледнат нито близките на убитата, нито тези на убиеца!
    " Тука има, тука няма"! Кой не я знае тази игра?! Внесен вот на недоверие, няма кворум, и да имаше, вотът е обречен, но заседанията зависят от кворума, а той зависи от една Партия... По-точно, от нейния лидер.... А, той, ту го има, ту го няма... Щом мнозинството не може да си гарантира кворум, трябва ли да си подаде оставките? Да! Но, дори не си го помисля! Протака. Днес няма кворум, ама утре може и да има! Това полезна и ефективна работа ли е? Не! Ако тази власт беше в опозиция, щеше да иска разпускане на Парламента, поради невъзможност да гарантира кворум! Но, не е в опозиция. За това сочи с пръст към опозицията, че тя саботира работата на събранието. На опозицията това И е работата. Щом не може да си прокара програмата, да саботира програмите на другите. А, какво да кажем за " златното момче"? Това, дето обича да си играе и да се сърди, и да отмъщава... На него не му е до кворум и парламентаризъм! Настъпан е мазолът на егото му и той иска възмездие! И, понеже никога не си върши работата сам, тръгва с цялата чета за Брюксел! Това, Парламентарни ангажименти, това имидж на България - да си гледат работата! Той е засегнат! Да, ама на Брюксел, на ЕНП, не им дреме за мазола на нашия войвода! Внимание за него и четата му - нула! Кръвна обида! Ако парламентарните му съюзници мислят, че той ще се откаже да търси мъст и ще се върне в залата, много се лъжат! Но, какво от това? Тази седмица мина. Ще мине и другата! Той ще се налудува и ще се върне! Ама нямало свършена работа. Проблемите стояли не решени! Той, народът не иска решения! Стигат му обещания! Важното е, да се опази Парламента, че иначе, при едни избори, кой знае дали ще влязат и още повече, дали ще са управляващи!
   Раната Сирия и нейните бежанци, сглупили да бягат у нас. ОК. Оръжията на Садам ще се съберат и унищожат. А, тези на опозицията? А, тези на съседните и по-далечни страни, които подкрепят едната, или другата страна? Въобще, кому е нужно това оръжие? То не е за друго, а за убиване! А, напрежението и сблъсъците се пораждат от социални проблеми най-вече. От липсата на доверие и уважение между хората! Защо ООН не работи по тия проблеми? Имаме примери, че може да се убива и руши и без оръжие!Пример: 11.09 - САЩ. А, бежанците, потърсили убежище у нас? Каква грешка от тяхна страна! Кога службите ще започната да отсяват опасните елементи още на границата? Кога ще се забързат службите със даването на нужния статут, за да се опразват по-бързо центровете и да се отварят места за новите бежанци? Един бежанец, решил да остане в страната, малцина ще решата така, трябва да съблюдава нашите закони. Ако не, бива третиран като всеки законо нарушител. Какво печели страната, като ги задържа толкова дълго в затворите, наречени " бежански убежища"? Като ги кара да живеят един върху друг, създавайки условия за пораждането и разпространяването на зарази? Нищо! Само създава нови проблеми и трупа напрежение между българското население и тях. Но, къде ли не създава и нагнетява проблеми тази администрация? И предишната... И по-предишната.... Това и е цел, или само така умее да работи?
  Край! Спирам! Ядосах се! А, аз се ядосвам, когато се чувствам безсилна! В този момент се чувствам така! Не виждам полезен ход!
Категория: Политика
Прочетен: 549 Коментари: 0 Гласове: 0
Здравейте! Събота е. Една седмица след последния ми пост. Малцина са му отделили внимание, но... Колкото, толкова, казва мечо Пух. Какво ни донесе тази седмица?
 1) Като добра новина: Сирия няма да бъде нападана с военна сила! Още по-добра: има инициатива от страна на режима за спиране на военните действия и за намиране на решение. Дали това ще се случи? Не знам. Ситуацията е патова. Трябва режимът да отстъпи и да се проведат избори, или бунтовниците да отстъпят и да се примирят с режима. Какво ще решат? Не знам. Моето мнение не е от значение! Явно, и мнението на сирийците не е от значение. Важно е какво ще се споразумеят лидерите на двата лагера! Позната схема!
 2) Вдигането на минималната работна заплата ще почака, неясно до кога, но определено през, или след 2014та. Не знам защо толкова скача бизнеса. Може би, защото така ще му скочат разходите за осигуровки. Истината е, че този разход се калкулира в себестойността на всеки продукт. При продажбата му се начислява ДДС и то се възстановява на фирмите. Т.е, тежестта се поема от потребителите на стоката/услугата. Значи, ако се обвърже повишението със навременното възстановяване на ДДС - никакъв пробем не остава! Друг е въпросът, че такова регулиране на заплащането не трябва да има. Трудът е компонент, който има цена. Такава, каквато имат суровините, токът, водата. Трябва само да се изработи и приложи формула за остойностяване. Бизнесът и това не иска! Щяло да има фалити и уволнения! Нямало да могат да си продават стоките! Нима? Нали сега пазарът е стагниран заради ниската покупателна способност?! Нали тя пък зависи от доходите! Нали те, основно са от заплати, или, ако са самоусигуряващи се, от печалбата?! Нали, ако се отпуши пазарът, чрез повишаване на покупателната активност, ще се увеличи оборотът, от там и постъпленията от данъци и акцизи?! От тук се отваря възможност за вдигане на пенсии и социални плащания?! Не разбирам! Няма логика! Освен, личния интерес от по-високи печалби на работодателите.
 3) Отпадна преференцията за семейства с деца и ипотека. Защо? Вместо да разширят обхвата и тя да важи и за смесените бракове, и за семействата с чуждо гражданство, отнема се от досегашните И ползватели.А, уж щели да борят демографската криза! Как? Като дадат за втора година майчинство пари? Или, като увеличат парите за първолак? Това е една година! Родителството е до живот! Отново, липса на адекватност!
 4) Остана в дневният ред темата АЕЦ Белене. Ще го строим ли, или само ще го обсъждаме и анализираме? Не е ясно, но пък, арбитражното дело чука на вратите, а българските власти не са предоставили на адвокатите, които ни защитават нужните документи. Наиситна прозира целта, да загубим делото и по принуда, да изберем по-малкото зло и да отворим отново строежа. Но не и да го построим! Това е толкова неприемливо, колкото и да го изоставим! Нужно е тази рана да кърви! Да има суетня около нея. Така се печели. Изчезне ли темата АЕЦ Белене, било поради посторяване, било поради отказ, кранчето пресъхва. Няма анализи, оценки, консултантски, комисионни, пари за консервация, или поддръжка, неустойки... Нищо!
 5) Южен поток. Стар проект от големия шлем на Овчаров. На дневен ред. С всички опции за сериозни печалби от протакане и заигравки, подобни на АЕЦ Белене!
 6) Проблемите на енергетиката, цените на тока за бита и за бизнеса, таксата за износ, кой и какво плащал за Белене... Те, това е каша! Ама, много доходна каша! Носи и политически дивиденти! Как да не я забъркат!
 7) 100 дни на кабинета! 100 дни на протести и малко по-малко, на анти протести! 100 дни демагогия, наглост, усвояване на власт от ДПС и... Висока самооценка! Много добър 5 си писа Орешарски! Както и в Сирия, пат! Никой не отстъпва, а това носи огромни материални и не материални загуби! Но, родиха се нови инициативи за гражданско участие, чрез проекти, идеи, инициативи, в управлението на страната! Това е единственото хубаво нещо, родено от този пат. То трябва да се запази и развие.
 8) Пенсионната реформа. Да продължи ли, да се замрази ли за една година, да се върне ли швейцарското правило, да падне ли тавана, да има ли коледни... Боже! Единственият въпрос е, ще има ли и до кога е възможна пенсионната система в този си вид! Демографията, картината на социума, като заетост и доходи говорят, че тази система е обречена и ще умре много преди последния българин! Говорим за 2-3 десетилетия максимум, ако не се намерят реални, ефективни решения на националните проблеми. Преди това, тя ще се превърне в елитарна услуга и от нея ще отпадат поетапно големи групи хора, подобно на случващото се в здравната система.
 9) Много важни закони за МВР. Няма да има нужда от нотариална заверка при купувне на кола от физическо лице. И, как ще се доказва, че сделката е реална? Че колата не е крадена? Че върху нея не тежи нищо? Идеален портал за фиктивни сделки и пране на пари! Нещо много важно: Санкциите, наложени от МВР вече ще се вдигат на сайта на МВР и това ще се счита за уведомление! Не може да се оправадавете, че не сте разбрали и за това не сте платили, или обжалвали, възразили... Питам: колко често посещавате този сайт? А, ако не ползвате интернет?
 10) Едно много важно напомняне, или за тези, които ен са го видяли, указание: http://news7.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_l.n_i.19134_c.22.html

    Има и други теми, за които си струва да говорим. Като например, корабът на екоактивистите, арестуван, завладяван от Русия в международни води!http://www.dnevnik.bg/zelen/2013/09/20/2145290_korab_na_griinpiis_e_prevzet_ot_ruskite_vlasti/ Тази тема е изключително важна и тежка, но е далеч по-широка от вътрешните ни теми.
  Та, и това не е малко за размисъл. Стига, да има кой да отдели време за такова занимание!
Категория: Политика
Прочетен: 513 Коментари: 0 Гласове: 0
15.09.2013 07:55 - Неделно
     Вчера ми беше крив ден. Днес, не толкова. За това и пиша днес. Натрупаха се важни теми през тия няколко дни. Уж, по тях се работи, а в същност - нищо. Не знам, от вън на вътре ли да започна, или обратно...
   1/   Айде, от вън. САЩ и Русия се договорили, как да изземат оръжието от сирийския режим и да го унищожат. До една седмица, то трябва да е предадено доброволно за унищожение. Тъййй... Ами, оръжието на бунтовниците и на терористичните групировки? То никак не е малко. Кой и как контролира употребата му? Изобщо, контролира ли се? Моят отговор е НЕ. Отговорността за това, че има толкова и страшно, опасно оръжие в ръцете на хора, над които не се упражнява контрол е на тия държави, които сега търсят начин да си го вземат и унищожат. Най-сетне проумяха, че не зависи от тях срещу кого ще го използват! Хуманната страна за сирийският народ не е била на фокус, когато са порадавали, или подарявали това оръжие.
   2/ Барозо коментира проблемите на България и твърди, че не е било грешка приемането ни в ЕС. Наистина? Той твърди, че все пак у нас е имало реформи, макар да са нужни още много и тежки такива. Замислих се, какво пък толкова сме реформирали? И... Ето: селското стопанство е унищожено. На негово място има самораслеци, които се борят за оцеляване. За това, на трапезата ни има агро продукти от цял свят и ако има нещо българско, то е екзотика. Мил спомен. Мил спомен са и големите промишлени предприятия, които даваха хляб на цели градове и околните им села. Сега, оцелелите са руска собственост, или са пред фалит. Източени. Огромни територии вече запустяват, а народът се тълпи в няколко града, в които все още има работа. Имотите губят стойност и вече не могат да се осребрят. Не е и ефективно да се поддържа комуналната и пътна система в тези региони. За това и са оставени на доизживяване. Живите градове се задъхват. Няма жилища за всички, пътищата не могат да понесат трфика, престъпността расте и става все по-тежка... Станахме горди и свободни граждани. За това учителите загубиха реномето си и всеки ден са подложени на унижения. Образонавието падна до сташно ниско ниво. Децата на имотните тръгнаха да учат навън. А! Да! Плод на реформата ни са класата на супер имотните и супер безимотните! Между тях - бездна!  С всяка година, безимотните и малоимотните се умножават, а имотните, макар да увеличват имотите си, намаляват по брой. То, и народът, като цяло намалява. 5% годишно. Казват, че по прогноза, през 2060-та ще сме намалели с 2 милиона, а повече от половината населене ще е над 65 годишна възраст! Като приспаднем малкият брой деца, колко ли хора ще работят? Ще има ли пенсии? На колко години ще се придобива право на пенсия, ако все още го има това право тогава? Сдобихме се с престъпност! Всякаква! По вид, тежест, възраст на престъпниците... Сдобихме се със сив сектор. В него има всичко. Държава в държавата. Не е ли това мафия? А, да, понякога си признаваме, че имаме такава. Имаме си и картели и монополи, като в цивилизования запад! Значи, прав е Барозо. Все пак, реформирали сме се, ама, в негативна посока. Забравих за здравната реформа! Вече умираме доволни от скъпото обслужване, ако успеем да си го позволим. Ако не, просто си умираме. Разликата е в думата " доволни". Като гледам тия реформи, чудя се, какви още чака Барозо. И, дали ние ги искаме?! Иво Прокопиев заявил в пред австрийски вестник, че у нас има фасадна демокрация. Прав е! Преди това имахме фасаден социализъм, фасаден комунизъм... Правото ни е фасадно, икономиката и политиката ни са фасадни... Изобщо, ние сме спецове по фасадите!
   Чудя се, кога ще слезем от фасадното скеле и ще започнем да си ремонтираме сградата от вътре. Наистина да я ремонтираме, а не само да прикриваме проблемите И. Водени от знаещите и можещи в кавички политици, за 24 години направихме сградата си опасна за живеене. Всеки момент тя ще се срути и ще ни затрупа. За отва и се дразня от псевдо оптимизма и добрият психо тонус, който мнозина демонстрират, сякаш, не ги интересува надвисналата опасност! Или, аз просто съм прекалено чувствителна? Тц! Не мисля...
Категория: Политика
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове: 0
 Добро утро. За някои не е добро! Някои не са го видяли. Много хора в Сирия си лягат и не знаят, дали ще осъмнат! Осъмнали, не знаят дали и как ще замръкнат! И, това не е от вчера! От месеци! За това и докато светът умува да се меси ли в конфликта, как, мнозина си грабват, каквото могат да носят и търсят спасение. Където и да е! Някои се озовават у нас. Горките! Не знам как е в другите страни. Колко време стоят в бежански убежища / лагери/, колко време е нужно, за да бъдат признати за бежанци и пуснати в страната да си уреждат живота. Не знам при какви условия живеят в тия лагери... Но, знам за нашите. Имаме ли емиграционна служба? Или, тази дейност се извършва между другото от външно министерство? Защо условията за бежанците са като в затвор? Защо престоят в такъв лагер не е със времева рамка? Могат да си стоят там с месеци, че и с години! Защо се преследват от прокуратурата? Какво е престъплението им? Прокраднаха се разни неща, като: нелегално влезли, престъпни елементи, терористи... Естествено, че много ще са нелегално влезлите! Какъв е проблемът те да се проверят в приемлив срок и да получат статут " бежанец"? Относно престъпниците: вероятно има и такива! Вместо да се открият и върнат от където са дошли, преследват се всички! Защо? Терористи! Вероятно ще се прокраднат и такива. Едва ли ще се озоват в бежански лагер, но... Време е да се изучат практиките на другите страни, касаещи откриване и обезвреждане на терористи. Явно, темата вече е актуална и у нас. Някой се опита да обвърже бежанската вълна със промъкване на фундаменталния ислям на наша територия. Моля ви се? При този потрес, който нормалния човек изпитва, гледайки страданията на тия хора, всички тия неща трябва да останат на заден план и на преден план, на фокус, трябва да е само хуманитарта помощ, от която те се нуждаят! Как, с какво, колко можем да помогнем! Останалото трябва да не се забравя, но не и да се избутва на пред, като причина, да се откаже, или забави помощ! Може би, не всеки ще се съгласи с позицията ми. Може би, мнозина просто ще затворят поста след първите прочетени изречения. Но, аз моля да се поставите на мястото на тия хора! Да се опитате да изпитате това, което те изпитват! По-точно, да си представите! И, тогава...
Категория: Политика
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове: 0
08.09.2013 07:02 - Съединение
Само преди дни празнувахме Съединението. В петък. Празнувахме го разединени, настръхнали, бълващи хули, готови за сблъсък! Това много ме обърка. Празнувахме ли наистина, или само почивахме? Какво празнувахме? Дали изобщо осмислихме повода за този празник? Смисъла и значението на това " Съединение"?! Даваме ли си сметка за цената, за важността на това, да имаме своя родина, своя държава? Може би, трябва да попитаме един евреин, какво е да нямаш такава! Но, ние се държим като цигани! Волни деца на вятъра! Където ни отвее! За какво ни е държава! И те не са имали държава. Циганите. Макар и древен народ. И, точно, защото не са имали, не са я губили, не могат да ни обяснят колко ценно нещо е да си имаш държава! А, евреите могат! Те са губили. И ние сме губили! Не веднъж. Защо сме забравили? Хайде, да кажем, падането под византийска власт е било много отдавна, но нима сме забравили падането под турска? Времето преди това? Разпокъсаната България, с много владетели? Иван Шишман, Иван Страцимир, Добротица... Нима сме забравили, че ако не е имало един да отключи градските порти, Търново нямало да падне? Нима сме забравили как по време на византийско мнозина се гърчеели, а по турско се турчеели? Нима сме забравили как се взима свобода? Защо са го правили предците ни? Как са го правили? Сега е модерно да се ходи на църква. Ние изповядваме хриситянството, имаме мюсюлмани, изповядващи ислям, евреи, изповядващи юдеизма. Това са аврамически религии. Произлизат от една религия, едно Божество и един патриарх! Значи, помнят историята за Вавилон. Това не е измислен град. Знае се къде и кога е съществувал! По време на разцвета му, всички жители, различни по народност, но говорещи един език, започнали да градят кула. Заедно! Господ им разбъркал езиците, те спрели да се разбират и строежът пропаднал. Този град е завладяван много пъти, накрая е разрушен, но друг, подобен не е граден. Защо? Защото единство от различните не е постигано! Хан Кубрат, изпращайки синовете си в различни посоки да градят държави им напомнил този урок! Напомнил им, че трябва да са единни, макар и царе на различни държави, за да не ги победят, пречупят, унищожат. Днес има само една България. Разединението е на път да я унищожи! Вчера решихме да прекараме съботата на Крушунските водопади. Явно, много хора бяха решили същото. Толкова мнага хора, на толкова малко място! На гъсто, едва разминаващи се, изчакващи се, снимайки се един друг, разговаряйки, сякаш се знаят отдавна... Дадох си сметка колко са различни тия хора и как различието им не личи. И... изпълних се с радост, защото това множество, като пчелен кошер, е нещо градивно, нещо хубаво! Значи, можем да бъдем единни! Този път ни събра едно българско кътче! А, нима България не е достойна да ни събере? Нима толкова сме забравили, толкова сме неспособни да разберем, че всяко различие е нищо пред родината?! Пред мястото, където можем да сме ние, без усилие, защото тук сме родени! Че тук сме сред свои! Значи няма да сме сами нито в нещастието, нито в щастието? И, все пак, не малко хора се поддават на внушенията на политиците и се делят! Разделените са настръхнали и готови за сблъсък до кръв! И, вместо да си спомнят, че те дават мандат и то с определена цел, позволяват мандата да се разиграва като на хазарт, а целите да се определят от политиците! Сякаш, политиката, която произвеждат не е за нас и за България! Забравят, че отдавна не са поданици, а граждани и трябва живо да се интересуват от всичко, което влияе на живота им! Да могат да си управляват живота! Твърде много хора предпочитат друг да го прави и естествено, не са доволни! Че, кой ще ти управлява живота по-добре от теб самия?
  Та, думата ми беше за съединението. Замечтах за такова съединение, каквото видях на Крушуна! За такива отношения, за такова настроение! Зачетах за една България, в която разединението да не е причина за разруха, бедност, напрежение, безпътица и в крайна сметка, до унищожение на страната! Защото това е нашата страна! Нашият дом! Замечтах това множество да я приеме така и да започне да се грижи за нея! Да я направи удобна, уютна, красива, даже - луксозна! Защо не? С какво нашият народ е по-лош, по-неспособен от който и да е друг? Каквото е трябвало, като база, Бог ни е дал! Природа, климат... Останалото зависи от нас! От нашето единство в преследване на благополучието и щастието!
Категория: Политика
Прочетен: 571 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 08.09.2013 07:48
      Добро утро! Не, че е наистина добро практически! Нищо добро не се е случило! Освен това, че Бог е милостив и не ни наказва с природни катаклизми. Не е и нужно! Ние се самонаказваме достатъчно!
   Днес избирам теми от вчерашните ми дебати в друг форум, с надеждата, да получа и вашето мнение.
    - Прословутите 800 милиона, които кабинетът Борисов емитирира в ДЦК и така изплати предсрочно на земеделците субсидиите. Какво се случва, според мен: Траншът от безвъзмездни пари за сектор земеделие трябва да дойде през пролетта, но на земеделците им трябват през есента и настояват за авансово плащане. Кабинетът отчете, че те са прави и удовлетворява искането им, като емитира ДЦК за 800 милиона, с обяснението, че те ще бъдат взети от резерва с лихва 2% и когато дойде транша, той ще бъде вкаран там, за да се възстанови нивото му. Заемът беше изгоден, защото между 2% за резерва и 6% от други кредитори си има 4% разлика. 45 дни след еметирането, Брюксел проявява разбиране и праща транша предсрочно. През февруари. Резервът е попълнен. До май, набъбва и вече е доста над 4-5 милиарда - 5.6. Не разбрах лихвата от 2% / 16 милиона/ дали е за сметка на това набъбване, или е внесена допълнително, като перо " лихва" и от кого, но, явно - издължена е. Дали през февруари, дали по-късно, но - платена е. Новият кабинет / Орешарски/, упорито твърди, че тия пари са дълг и трябва да се платят през август! Защо? Не разбирам! После, под натиска на доказателствата от страна на ГЕРБ, че това са безвъзмездни  пари и не подлежат на връщане, а дългът от ДЦК е погасен, заговориха, че предстои ново предсрочно плащане на земеделците и ако го направят за сметка на резерва, той отново ще падне под минимума. За това, искали да го подсилят с едни 500 милиона. Аз не разбрах: защо трябва да теглят от кредитори 1 милиард на 6% лихва / мисля, че толкова беше/ и да вкарат в резерва половината, на 2% лихва. Къде е Илия на кирия? Не разбрах и защо продължават да твърдят, че падежа на тия ДЦК е през автуст и трябва да се плаща, след като е платено през февруари? / 800 милиона транш безвъзмезден от Брюксел/. Това, за мен е такава крупна манипулация на кабинета, че е достойна за разследване! Опит за кражба от държавната институция - правителство, подкрепена от Парламента, доминиран от БСП, ДПС и Атака. Надявам се, да вземете отношение по тази тема.
  - Другата особено крупна манипулация е тази, с бюлетините от Костин брод. Единственото, което е неоспорим факт е наличието на 350 000 отпечатани бюлетини, годни за употреба. Кой ги е поръчал, кой ги е платил - остава мистерия. Кой каза на Мая Манолова, че ги има, защо Цацаров се разпищя, преди да си е изяснил основните неща за тези бюлетини в деня за размисъл - също остана тайна. Уж имаше разследване, броиха ги бюлетина по бюлетина, процесът замря. Но пък, прокурора, който водеше следствието получи за награда пост. Манолова - също. Внушението, че са опръчани от ГЕРБ, за да манипулират изборните резултати продължава с пълна сила, въпреки, че не е излязло нищо ново. Т.е, мистерията не е обяснена! Има предположения, съмнения, обвинения, оправдания и нищо доказано с факти. Това, че не се работи за да се докажат, или отхвърлят обвиненията ми говори, че това е гиганстка провокация, която трябва да си остане мистерия. Главните действащи лица, които я осъществиха бяха наградени. Сега може да се продължи с внушението, но не и с разследването.
  - Друга такава крупна манипулация са офшорните сметки на Президента. Първо се заговори за разкрити списъци на сметкодържатели в някои офшорни зони от различни страни. После, че Румъния има списък, на румънски и български държатели. На края, че две от имената са имената са на Прлевнелиев и жена му. Т.е, има двадесетина имена на българи и две са на президнтското семейство. Да оставим на страна, че атаките се водят от други имена от списъка, или техни хора. Да оставим на страна, че сметката в офшорна зона не е престъпление. Става въпрос за президентското семейство и това не е допустимо от морална гледна точка. Плевнелиев излезе с отговор и докемунти, доказващи, че двамата със жена му са имали такива сметки и са ги закрили, когато той се е хванал с политика. Не, когато е станал Президент, а когато е станал министър. Т.Е, много преди да излязат списъците! Преди 4 и повече години! Посочи и къде могат да се ивдят тия документи. Но пък, кой се интересува от това! Нали веднъж се е завъртяло това обвинение, защо да не се поддържа в оборот? Видяхме, цял свят видя циркът на Сидеров по време на консултативен съвет при Презцидента! Тази особенно крупна манипулация и провокация си има и цел: подриване устоите на президентската институция, защото Плевнелиев сне доверието си от кабинета. За мен този акт си беше основателен и все още е. Така че, обвиненията, че Плевнелиев, в качеството си на Президент разделял нацията е просто абсурдно! Но пък, истинските разделители на нацията, мнозинството, което държи властта, инициира и добре се справя с нагнетяване на недоволство срещу Президента! Упорито го атакуват по всички възможни линии с необосновани обвинения! Предизвикаха и поддържат искането за импийчмънд на единствения отговорен и загрижен за народа, а не за партиите и обръчите Президент, който сме имали.
  - Не на последно място ме тревожи продажбата на пенсионен фонд " Доверие". Значи, Президнтът е виновен, че преди е имал офшорна сметка,но най-големият пенсионен фонд без проблем може да се продаде на офшорна компания, с 14 паунда капитал! И, изненада! Новият собственик е с име характерно за бивша съветска република. Много трудно за запомняне. Съжалявам. Някои от вас ще го напишат за незнаещите. И, ще го свържат, като народност, с едно друго име, на бивш държавен срлужител от много висок ранг, който стоеше зад предизборният шарж през 2008: Гласуваш за Борисов, получаваш Костов и една брадва. Въпреки протестните оставки на управителното тяло на фонда, въпреки масовото изтегляне на вложенията, въпреки изявеното недоволство сред обществото, въпреки обещанията на Станишев, че няма да допусне сделка с неясен купувач, сделката стана! Даже, новият осбственик кани старото управително тяло да се върне и отново да управлява фонда. Това, ако не е манипулация и кражба - здраве!
  Това са основните и тежки манипулации, които не мога да преглътна! За които се ядосвам, че така леко се проглъщат от маса хора! Достатъчно голяма маса, за да въздействата на процесите в страната! За това и споделям позицията си с вас, надявайки се да вземете отношение. Ако го направите - благодаря.
Категория: Политика
Прочетен: 1536 Коментари: 7 Гласове: 2
Последна промяна: 05.10.2013 13:18
Здравейте! Отдавна не бях писала. Технически проблем. Но, не това е важно! Важното е, че идва септември. Нов политически сезон. В същото време, имаме тежък политически проблем в световен мащаб: Сирия. Започва и новата учебна година... Изобщо, затишието свърши. През това време се роди БАСТА. Кое е инетересното при нея. Обикновено ново формирование, отцепило се от голяма партия, но... Тя предлага съвсем нова структура, съвсем нова форма на партийно участие. Хоризонтала. Липса на лидери. Това е нещо много хубаво и дано не се изопачи. Има и други подобни новини, в подкрепа на хоризонталата: дискусионните клубове на Първанов, дискусионни групи към Плевнелиев и теми за дискусия, възможност за виртуално участие, обществени групи към различни министрества... Т.е, нуждата от включване на гражданството в процеса на обсъждане и решаване на проблемите е отчетена и се действа по  регламентиране на формите. Дали, обаче, новите формати ще заработят? Дали ще се изопачат? Ще видим. За мен, обаче, това преминаване към хоризонтала е много добро решение. Това е разширяване на демокрацията, макар, до сега да не сме имали истинска такава. Упоритостта, с която кабинетът Орешарски се държи във властта, усилията на парламента да го крепи, а на сателитните медии да манипулират обществото и да провокират подкрепа е нещо пагубно за страната. От една страна, наслагва се напрежение в обществото. От друга - взимат се лоши решения, реализират се, а ефектът им е дългосрочен. Икономиката продължава да се свива. Социалната проблематика натежава. Особено, с идването на есента. Пикът ще е през зимата. На фона на всичко това се настоява за сваляне на Президента. Това не е идея на обществото, а внушение от страна на управляващите. Какво ще спечели обществото, ако свали Плевнелиев?Той не е изпълнителна власт! Той не дава хляб, работа, жилище, правосъдие, лечение... Какъв е неговият грях? Не подкрепи управляващите, а протестиращите! А, те... Те са в правото си! Защото, подмяната на вота преглътнаха, но следващите действия на властта не могат! То бяха изцепка след изцепка в областта на кадруване, то бяха инициативи за съкрашения в медицината, за хипер маркети, не работещи в почивните дни, увеличаване на здравни вноски, стопиране на пенсионните реформи, продажба на най-големия пенсионен фонд на офшорка... Вдигат шум и отстъпват. То бяха и поредица от тежки инциденти на пътя, и с газ, които отнеха доста животи. Но, кой ти ги брои! Важното е да се задържи властта! А, тя изисква, протестиращите да поемат финансовото бреме за имиджовите мерки на управляващите. За това и те протестират! Сега трябва да се реши дали да се месим в проблема Сирия и как. Според мен, само хуманитарно: лекари, лекарства, палатки, храни... такива неща. И, убежища за бежанците. Тежък проблем със места за настаняване и тромава процедура за даване статут на бежанец. Но, ние нямаме леки проблеми. Нямаме и воля за по-добра политика! Ние сме заети да враждуваме по между си. Не, че от това ще ни придойде. Просто ни насъскват, за да източат енергия и за да си спечелят време. Питам се, в кой момент народът ще започне да мисли, а не да слуша и да следва? Това не е възрастов проблем! На скоро боядисаха руския паметник в розово. И отново излезе на преден план въпросът с историческата памет. Имаме ли такава? Какво да правим с нея. И, типично по нашенски, българският интерес го нямаше. Имаше русофобски и русофилски тези, но българофилска не. Отговорна позиция и стратегия за опазване на историческото наследство и осмисляне нямаше. За пореден път. Когато старите загубят ума си и паметта си, а младите не знаят нищо за миналото, лесно се манипулират. За това и на Бузлуджа бяха или старци, или млади, без лични спомени от соца. Изобщо, имаме проблеми. Те лесно могат да се обединят в един: Народът си заслужава управниците и управленията, защото не се грижи за интересите си. И не умее да го прави. Свикнал е да го правят управляващите и очаква това от тях. Но, времето е друго. Народът трябва да се научи, че от него зависи как ще го управляват. Не е толкова важно кой, а как. Щом не си задава този въпрос, който и да вземе властта, все го управлява лошо!
Категория: Политика
Прочетен: 528 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: goblenka
Категория: Политика
Прочетен: 141061
Постинги: 94
Коментари: 116
Гласове: 36
Архив
Календар
«  Септември, 2013  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30