Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Не написаната, спорната, отричаната история на българите. Първото появяване на името " българи",племената, породили се от тях...
Автор: goblenka Категория: Политика
Прочетен: 140526 Постинги: 94 Коментари: 116
Постинги в блога от Октомври, 2014 г.
27.10.2014 08:16 - Боли ме!
      Мислех да пиша вчера, но не успях. Като че ли беше за добро, защото в предаването на НОВА ТВ, "ДИКОФФ", Миролюба Бенатова показа един материал за страшно бедствие във Враца през 1966-та. На връх 1-ви май! В близост до града има село, а над него - мина и хвостохранилище.За него имало доста сигнали, че представлява опасност и е въпрос на време, да вземе жертви. БКП и държавното ръководство, обаче, гласели големия празник 1-ви май. Не предприели нищо нито преди тази дата, нито в предходната година. Всъщност, предприели. Надградили запълненото хвостохранилище, което по план трябвало да се закрие. На връх празника, то се срутило, помело селото и половин Враца. Официално, жертвите са 118, но според ГРАО, погребани са 500 души. Тази двойственност не ме изненадва, защото, след голямото земетресение в Свищов, през 1977 също бяха обявени доста по-малко жертви от действителните.  Причината, да направи Бенатова този материал са многото бедствени ситуации през тази година в България. Когато говорим за тях, споменаваме Аспарухово, Добрич, Мизия, но истината е, че местата са много повече! Пострадалите - много повече! Щетите - огромни! Бездействието, замазването на вина - още по-огромни! И, бедствията се повталят като ехо, но не заглъхват! Ето, падна първия сняг и пак отне живот! Дебело искам да подчертая, че загубите на животни не трябва да са в графа "материални щети", защото това не са материали, а живи същества! Нищо, че съществуват в близост до човека, за да му дават помощ, продовоствие, или удоволствие! Те са живи! За това се казва " животни"! Загубата им не се измерва само в пари!

    От изборите насам, текат консултации за съставяне на кабинет и управленска програма. Убедих се, че сме дали власт на неподходящи хора! Не виждам у тях разбирането, че България е над всичко и всики други неща са дребнотемие! В момента тя, България, има остра нужда от конструктивни опозиция, управляващи и общество! Има нужда от диалогичност, компромисност, доверие и никак, ама никак "анти" говорене и действия! Да, ама, това "анти" си е живо и си е навред! За това и консултациите са неуспешни. Всеки иска нещо, ама друг да го свърши. В случая - ГЕРБ! А, дано, грешките, недоволството от неприятните решения, да унищожат партията и досадния И лидер! И, като изчезнат те, какво остава? Няколко образования, като бобено зърно, които не искат да си цапат ръцете и множество, още по-дребни! Един народ, толкова озлобен и изтормозен, че освен злъч и апатия - друго няма! Къде е тук България и усилията, тя да бъде спасена? Не ги виждам!


   КТБ! Пак повдигам тази щекотлива тема, с риск, да ми свалят поста! Дано не го свалят! Както всички, с общи усилия срутиха България, ровейки основите И, така и всички, които са имали допир до КТБ, я срутиха! Сега са вързали в светлия кръг на прожектора последния И управител, надявайки се, никой да не се вглежда в тяхната вина! Никой да не им търси отговоност! Никой да не посяга на парите, които са си "изровили" от тази банка! Надяват се, държейки държавния апарат в ръцете си, че ще успеят да докарат нещата до там, че данъкоплатците да платят липсите и никой  да не прави нищо, да се върне присвоеното! Както на България се гледа като на нещо, което трябва да се усвои, така и на тази банка. Да се готви следващата!

   Обискирана ли е Латинова, или не?! Дума срещу дума. И пак, една система, срещу едно момиче и баща И! Неравностоен сблъсък! Когато има такова нещо, винаги приемам истината на слабата страна за миродавна! МВР разполага с огромен ресурс, да се защити и го ползва! Не И е проблем, да оцапа още жертвата, сякаш, самият обиск е малко! Колко от изнесената информация за момичето е вярна! Имат ли право да я огласяват, щом тя не е нито обвиняема, нито осъдена?! Даже и да е вярно нещо от това, не е ли това умишлена атака срещу личното И достойнство? Ще кажете, ами къде са снимките? Не знам има ли такива и къде са. Дали все още, техните собственици не изчакват удобен момент, за да ги осребрят. Не знам. Ще ми се, ако ги има, да ги пуснат в мрежите! Ако ги дадат на властите, те просто ще изчезнат! Не знам. Много отвратителен вкус в устата чувствам от този случай. Като добавим и случаите с младия Плевнелиев и с неправилно паркиралия човек... Не съм забравила и "грешното" нахлуване в частни домове и разигралото се там насилие и вандализъм. Не съм забравила и сблъсъците с лош край, с мними " луди"! Май, МВР има доста да обяснява и доста да си лъска имиджа! За жалост!

     Ще ми се да кажа и нещо хубаво. Нещо оптимистично, ама, не се сещам какво. Това е най-лошото! Дано пък, вие се сетите за нещо такова.


   Желая ви хубав ден. По-хубав от вчера! От изминалата седмица! Дано намерите в себе си и около себе си, зрънце оптимизъм! Ако го намерите, споделете го с мен и с другите, които не са успели. Моля ви!
Категория: Политика
Прочетен: 1165 Коментари: 1 Гласове: 0
     Този пост трябваше да е тук още в понеделника, но не позволява копиране, а аз нямах време да го напиша отново. Тъй като не мога да направя две неща еднакви, този няма да е копие на онзи, дето се върти от понеделник на страницата във фейсбук на РБ, в профила ми на Гугъл+, на официалната страница на БР, но ще е в същия дух. Преди да започна по същество, ще кажа, че през седмицата, РБ направи изявления в духа, който препоръчвам и очаквам от избранниците си. Дано не са само изявления, а реални стъпки.
    И така, по същество, с молба, да не се критикува избора ми. Нали всеки избирател има право на избор?
    Аз съм социал демократ по убеждение, но днес няма нито силна социал демокрация, нито истинска такава. За това, насочих вниманието си към лидер, когото познавам. Който има дълга политическа кариера, много публични изказвания, позиции, но вече не е в политиката. Моето убеждение е, че този човек нито се кара, нито се води! Той следва своите виждания и разбирания честно и твърдо! Сиреч, мога да му се доверя! Не ми беше лесно, Бога ми! Този лидер е Татяна Дончева! Формацията - 21 век. Харесах риториката и целите на още една партия: Република България. Лошото е, че не познавам от близо нито един от лидерите и не знам дали това е гола риторика. Помолих за по-близък контакт, но не стана. Така че, симпатиите ми се концентрираха върху Дончева и 21 век. Не съм вчерашана и бях на ясно, че те нямат време да наберат скорост и популярност, за да прескочат бариерата. Не исках някой да ми пре разпределя гласа, нито пък да пускам не валидна бюлетина. На преднтите избори така направмих. Пуснах бюлетина с послание, което, де факто си е невалиден глас. Сега, времето налага бързо да си изберем управляващи! За това гласувах за РБ. Не исках ГЕРБ, но знаех, че те ще оберат най-много гласове. Както казах, не съм вчерашна. Доста преди изборите писах, че ГЕРБ ще спечели и ще му трябват партньори, за да управлява. Не беше прието добре. Писах, че имаме нужда от ясно разписани приоритети и програми за решението им. Имаме нужда от обединяване около тях от всички избрани и не избрани! От цялото общество! Не беше прието добре! Опитах се да изброя тия приоритети и се оказа, че всичко и приоритет! На всякъде нещата са критични, или катастрофални! На този фон, не минаваше седмица без бедствие, или тежък инцидент! Пострадалите имат тежка нужда от помощ, а нямаше от кого да я чакат! До тук с мотивите ми.
  В крайна сметка, гласувах за РБ. За моя радост, те не просто влязоха в Парламента, а и с доста добър резултат. Добър, добър, колко добър, не могат да съберат с ГЕРБ мнозинство! Освн това, не спряха да се драчат с тях още от преди изборите! Бяха слепи за кабинета Орешарски, за манипулациите при избора на ръководно тяло на предишния кабинет, на съшитото с тропоска мнозинство в него, на скрито налаганата власт от страна на ДПС, на кадруването от него, на тежкото задлъжняване, което не реши нито един проблем. Пред очите и в устата им беше само ГЕРБ и ББ. Щом им се зададеше деликатен въпрос, веднага се измъкваха с: ами ББ и ГЕРБ? Сега моментът налага партниране с ГЕРБ. Този момент налага същото и за останалите, но мен ме вълнуват РБ. Нали съм гласувала за тях. Първото им изявление беше: няма да участваме в кабинет, с премиер ББ! Защо? Най-много хора са решили, че искат за премиер ББ! Но не и управление само на ГЕРБ! Написах го! Един Г-н започна да ми обяснява, че не било вярно! Събираше гласовете, спечелени от другите партии и ги поставяше на везната срещу ГЕРБ. Глупости! Ако народът искаше управление на РБ, с премиер Кънев, или Кунева, щеше да даде най-много гласове за тях! Същото важи и за останалите, прескочили бариерата! Тази сбъркана логика беше пробутана на избирателите след предишните избори първо от Ангел Нйденов. И, видяхме най-анти народното, най-авторитарното, най-некадърното управление в последните 25 години! Видяхме най-продължителното недоволство, изляло се по софийските улици! Родихме и феномен: Народни протести и народни анти протести! Добрахме се до лелеяните нови избори, но не благодарение на тия протести, а поради тихо произнесена фраза от Местан! ДПС оттегля подкрепата си за кабинета! Това е голата истина! Останалото е демагогия! И, сега се опитват да прокарат същия сценарии! Изборите минаха! Резултатите се мятат под чергата и почват да се правят коалиции анти ГЕРБ и анти Борисов! В чие име? За чия полза е това? Чисто партийно и егоистично поведение! Никаква мисъл за работа, в полза на България! Сякаш, тя цъфти и върже и няма никакъв проблем да изживее един цикъл на избори след избори! И, какво целят тия избори? Да се завърти колелото, до като отгоре застанат едни хора. Кои хора? Всички искат да са там! Т.е, няма да има премлив резултат за играчите! А ние, зрителите, консуматорите на тяхната политика, нас никой не ни пита! Ние само плащаме сметката! В отпалата, позволено ни е да ги плюем! Голяма работа! Ще го преживеят!
 Та, написах на РБ, че волята на избирателите не е твърдо мнозинство и коалиция, формална, или не, а шарен Парламента, шарен кабинет и премиер ББ. ГЕРБ и ББ направиха нужното. Предложиха срещи консултации с всички, без ДПС, като дори, в контактната група не влиза дразнитгеля ББ. Единственната тема, по която не предстои дебат е: кой ще е премиер! И, това беше повод да се бойкотират срещите! Защо? Нали целта е на тия срещи да се очертаят най-важните за всяка пратия/коалиция теми и съответно, тя да получи мандат да работи по тях, излъчвайки министър, или зам министър. По едни теми министър, по други - зам министър. Такива дебати трябва да се проведат и за да се избере ръководство на Парламента, да се излъчат комисии и техни ръководства!
  Написах всичко това на страниците на РБ и след нескопосната защита на първите действия и изявления на Кънев и Кунева, най-после - стъпка на зад! Ще участват в срещите, евентуално - в кабинета, ако се работи по програмата им! Най-после! После - плахо признание, че премиерският пост не е проблем! Най-после! Много, много ми се иска, да видя конструктивност в действията на избраните! В това число- от БСП и ДПС, които се очертават да са опозиция! Ние, страната ни, имаме остра нужда от това! Имаме нужда от ЗАЕДНОСТ! Страната ни е толкова закъсала, че това противопоставяне на всички нива и във всички посоки само я разкъсва. Тя отдавна е обезсилена от тия сили. От много години ме съветват, да си събера нещата в куфар и да отивам на Калотина! Терминала! Не искам! Аз съм българка! Родината ми се казва България! България има на картата, в историческите и до исторически анали от хилядолетия! Не искам тя да изчезне! Това е престъпление!
 Общо взето, казах си болката! Не искам избори на зима! Искам изборните резултати да се прочетат дословно и волята на избирателите да се изпълни точно! Да не се забравя, че има една огромна сила, която не е в Парламента, но тежи и то много! Не гласувалите! Казуси, като "Бат Сали" и " Четин Казак" няма да ги върнат до урните! Риториката и поведението, което ни демонстрират избарните - също! И, още нещо, много вмажно: България е суверенна държава, със свой Парламент, Кабинет, Президент! Изявленията на Сидеров, че временният военен министър предал Русия и руските интереси е недопустимо! От много време БГ интересите и руските интереси не са едно и също! От много време руските интереси не са над БГ интересите! БГ интересите са и над тия на на партньори, инвеститори, съветници от някъде.... Това не трябва да се забравя! Нямаме крупен проект, в който да са защитени интересите на страната, без значение, дали той е руски, американски, или в партньорство с ЕС! Всеки избраник, всяка парламентарна сила е длъжна да проумее, че тук, интересите на БГ и на народа са най-важни!

  Малко в старни от горещата тема за кабинет и Парламент, засягам консултациите за икономии в сферата на пенсииите! Недопустимо е изобщо да има такава тема: икономии на пенсии! Ако има тема пенсии, то трябва да е : вдитане на пенсиите! Или: нова пенсионна система, със силно застъпен личен елемент! Както си е в другите, развити демокрации! По този въпрос ще направя нова тема.
  
Спирам, за да ви дам възможност да ме наплюете, или подкрепите! Както казват индианците: Аз казах!
Категория: Политика
Прочетен: 886 Коментари: 0 Гласове: 1
Изборите вече са зад гърба ни! Предстои броене! Анализи! Консултации! "Илия", т.е, ново избраната власт, се чувства странно в шарената си дрешка и тесните си обувки. Образно казано! Свикнали са на друго, но и моментът сега е друг! Днес, моментът , изисква да забравят егото си, партийните си интереси и да говорят единствено и само за нуждите и целите на народа и държавата! За това, тази шарения ми харесва много! Това е шансът! Не бива да се изпуска! Но, снощи, като гледах първите коментари, лидерите и водещите партийни фигури говореха по старому. Не искам с този! Не приемам онзи! Ама, този каза това, аз го разбрах така.... Ей! Вземете се в ръце! Имате тежки задачи! Неотложни! Трябва ви всяко рамо! Всеки гръб! Всяка капка сила! Недопустимо е да се ритате по кокалчетата! Недопустимо и да правите анти коалиции, подобно на предишния път! Моментът изисква ЗАЕДНОСТ! Изисква уважение! Към изборните резултати, към победителя, към избраните! Взаимно уважение! Изисква диалогичност! Нагледахме се и се наслушахме на монолози и солови роли! Намираме се в средата на бедствие! Новите дрехи и обувки на "Илия" изискват ново поведение! Трябва да го накараме да го проумее и наистина да изпълни претенциите на момента и ситуацията! Зависи от нас, избирателите! От медиите, които "разбъркват манджата" и по цяла България мирише на загоряло и зле подбрани подправки! Сега е моментът да се намерят правилните приоритети, да се представят, в едно с плануваните стъпки за работа по тях! Пак апелирам: не пропускайте момента! Не се хващайте за старите глупости! Стегнете се! Имате спасителна мисия! Трябва да спасите себе си и страна ни!
Категория: Политика
Прочетен: 796 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: goblenka
Категория: Политика
Прочетен: 140526
Постинги: 94
Коментари: 116
Гласове: 36
Архив
Календар
«  Октомври, 2014  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031